Kirjoittaja Aihe: Kaapista astuminen  (Luettu 5486 kertaa)

Poissa Muksis

  • V.I.P.
  • Yleinen moderaattori
  • *****
  • Viestejä: 550
  • Sukupuoli: Nainen
  • Pöhköpää
Kaapista astuminen
« : 16.05.06 - klo:01:59 »
â?? Olla oma itsensä maailmassa, joka tekee parhaansa saadakseen minut kaikiksi muiksi, tarkoittaa kovinta ja tauotonta kamppailua jota kukaan ihmisolento voi käydä.â?

Kaapista astuminen

Kun myönnät elämääsi kuuluville ihmisille että satutat itseäsi, se muistuttaa monin tavoin homoseksuaalisuuden tunnustamista. Tämä lista asioista, jotka tulee ottaa huomioon kun päätät kertoa heille, joita rakastat, on mukautettu kaapista-astumis-listasta Bassissa ja Kaufmanissa 1996.
Oletamme tässä että sinä aiot kertoa itsesivahingoittamisesta ihmisille kasvotusten, mutta se ei ole ainoa tapa tulla kaapista ulos. Jotkut ovat kokeneet toimivammaksi kirjoittaa paperille kaiken mitä haluavat sanoa, ja ojentaa paperin. Jos valitset tämän lähestymistavan, seuraa allaolevia yleisiä ohjeita ja ole valmis keskusteluun kun henkilö on lukenut mitä sinulla oli sanottavaa. Jos haluat kertoa asiasi sähköpostitse, ehdotan että jatkatte sen jälkeen keskustelua chatissa tai puhelimen välityksellä.
Muista antaa toiselle vähän aikaa sulatella asiaa, vaikka haluaisit käydä asiaan käsiksi. Jos hän sanoo haluavansa ajatella asiaa vähän aikaa, anna hänelle tilaa. Pyydä häntä kertomaan kun hän on valmis keskustelemaan, ja anna asian olla.

Ota toisen tunteet huomioon
Voi olla lähes yhtä vaikeaa hänelle kuulla asiasta kuin on sinulle kertoa. Muista, että hän luultavasti miettii, mitä on tehnyt väärin tai kuinka olisi voinut estää sinua tuntemasta niin paljon tuskaa tai miksi â?sairastuitâ?. Sinun ei tarvitse hyväksyä heidän arvosteluaan, mutta ole avoin kuulemaan mitä heillä on sanottavanaan. Saatat oppia jotain, ja sinä voit opettaa hänelle paljon.

Selitä että kaapista astuminen on välittämisen merkki
Anna hänen tietää, että kun päätit kertoa hänelle itsesivahingoittamisesta, se on merkki rakkaudesta ja luottamuksesta häntä kohtaan. Useimmiten joku päättää kertoa jollekulle itsensävahingoittamisestaan koska hän tuntee rakkautta tätä kohtaan, tarvitsee tämän rakastavaa tukea ja on väsynyt pitämään ison osan itseään piilossa tältä. Halu olla avoin ja luottaa painaa enemmän vaaâ??assa kuin torjutuksi, vihatuksi tai inhotuksi tulemisen pelko. Anna henkilön, jolle kerrot itsesivahingoittamisesta, tietää, ettet yritä rangaista, manipuloida tai syyllistää häntä.

Valitse rauhallinen paikka ja kiireetön aika
Tämä on vakava juttu. Valitse aika, jolloin jokainen asianomainen on vapaana pitkään keskusteluun. Tee se paikassa jossa jokainen tuntee olonsa mukavaksi eikä tarvitse pelätä ulkopuolisten kuulevan. Jos olette kiireisiä tai pelkäätte lähistöllä olevien ihmisten kuulevan ja reagoivan, ette pysty keskittymään kunnolla keskusteluun.

Ã?lä kerro asiaasi vihaisena

Ã?lä käytä itsesivahingoittamistasi aseena: â?? Vai niin, no katso, olet saanut minut viiltämään/polttamaan/raapimaan/hakkaamaan itseäni! â? Saadaksesi heidän rakkautensa ja ymmärryksensä, sinun täytyy antaa jotain takaisinpäinkin. Olipa henkilö, jolle uskot salaisuutesi, osallinen niihin ongelmiin jotka johtivat sinut vahingoittamaan itseäsi tai ei, sillä ei ole merkitystä, kun astut ulos kaapista. Jos alat tulla vihaiseksi ja syyttelet, saat vain toisen puolustavaksi ja hänkin tulee kiukkuisiksi. Koko juttu alkaa polkea paikallaan ja muuttuu hyvin epämukavaksi ja hyödyttömäksi. Ja itsensävahingoittamisen käyttäminen aseena myös kasvattaa todennäköisyyttää, että henkilö jolle asiasta kerrot reagoi juuri niin kuin et haluaisi hänen reagoivan.

Harkitse apurin värväämistä
Jos sinulla on ystävä tai terapeutti joka ymmärtää itsesivahingoittamistasi niin voisit haluta pyytä häntä tulemaan mukaan keskusteluun. Neutraali kolmas osapuoli voi auttaa pitämään tilanteen rauhallisena.

Tarjoa mahdollisimman paljon tietoa
Tämä on välttämätöntä. Mitä enemmän asiasta tietää, sitä vähemmän sitä pelkää. Monet ihmiset eivät ole koskaan kuulleetkaan itsensävahingoittamisesta tai ovat kuulleet outoja sensaatiohakuisia juttuja. Valmistaudu antamaan hänelle kirjoja tai kirjojen nimiä, artikkeleja, kopioita, tulosteita, osoitteita tai nettisivuja jne. Kerää mahdollisimman paljon tietoa, niin että voit vastata hänen kysymyksiinsä tarkasti ja rehellisesti.

Ole halukas ( ja valmistautunut ) vastaamaan hänen kysymyksiinsä
Sinun täytyy ehkä valistaa häntä itsensävahingoittamisen suhteen. Rohkaise häntä kysymään mitä tahansa kysymyksiä sitte hänen mieleensä tuleekin. Jos hän kysyy kysymyksen, johon sinulla ei ole vastausta, sano ettet tiedä tai jopa ettet halua puhua siitä juuri nyt. Ole kuitenkin mahdollisimman avoin. Ehkä haluat arvailla ennakkoon mitä kysymyksiä hän kysyy ja valmistautua suunnilleen vastaamaan niihin. Voit kysyä muilta kaapista tulleilta mitä heiltä on kysytty.
Sinulla täytyy myös olla mielessäsi vastaus siihen mitä haluat tehdä itsesivahingoittamisesi suhteen â?? he varmasti kysyvät sitä. Haluatko hoitoa? Millaista? Jos et, mikä on syy? Haluatko heidän auttavan sinua lopettamaan sen? Kuinka he voivat auttaa? Mikä on liian tungettelevaa ja mikä ei? Nyt on hyvä aika asettaa rajoja.

Ei ole tarpeellista ottaa esille järkyttävimpiä aiheita ensimmäisessä keskustelussa
Ã?lä aloita kuvailemalla yksityiskohtaisesti sitä kertaa kun tarvitsit 43 tikkiä ja ihosiirron. On parasta välttää havainnollisia kuvauksia siitä mitä teet; jos kysytään, sano vain että â? viillän itseäni ranteeseen â?  tai â? hakkaan seinään kunnes saan ruhjeita â? tai mitä nyt teetkin. Ã?lä yritä järkyttää häntä; voit kertoa yksityiskohtia ( jos on pakko ) jossain toisessa tilanteessa.

Luota arvostelukykyysi
Tee miten tuntuu luontevalta. Sinä itse tunnet itsesi, perheesi ja ystäväsi paljon paremmin kuin minä.

Keskustele
Ole halukas puhumaan hänen kanssaan tunnustuksesi aiheuttamista reaktioista, ja pyydä häntä kertomaan mitä mieltä hän on. Keskustelun on toimittava molempiin suuntiin.
« Viimeksi muokattu: 11.06.06 - klo:17:53 kirjoittanut Muksis »
kvaak sanon teille kaikille!